poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Wartościowe produkty godne polecenia #1

Hej,
znów dłuższa przerwa, ale niestety, troszkę życie wywraca mi się do góry nogami, i dlatego nie mogę za dużo czasu poświęcać dla mojego bloga, ale postaram się nadrobić zaległości ;)
Dziś przygotowałam dla was kilka słów na temat wartościowych produktów na diecie (sugerowałam się książką Ewy i w pełni się z tym zgadzam, gdyż te, o których tu napiszę, z pewnością wypróbowałam, i są obecne w mojej diecie )

1. Oliwa z Oliwek - nazywana "eliksirem  długowieczności". Kryje w sobie bogactwo składników odżywczych i ma doskonałe właściwości zdrowotne. Składniki : prowitamina A, Witamina C,D,E,K , witaminy z grupy B, fosfor, potas, żelazo. Oliwa z oliwek to olej roślinny zawierający dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych o dobroczynnym działaniu na ludzki organizm. Przyczyniają się one do zmniejszenia poziomu cholesterolu frakcji LDL i substancji zwiększających krzepliwość krwi, natomiast podnoszą stężenie cholesterolu frakcji HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu.  W ten sposób zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia. Zawarte w oliwie substancje przeciwutleniające spowalniają procesy starzenia. Ponadto oliwa pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz obstrukcjach. Wspaniale oczyszcza i rguluje procesy trawienia.  Zapobiega chorobom nowotworowym i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Najlepiej używać ją jako składnik marynaty do mięsa lub ryb.



2. Zielona herbata - Pochodzi z tego samego krzewu, co herbata czarna, różni się tylko sposobem produkcji. Świeżo zebrane, zielone listki zostają wysuszone i podgrzane, co zapobiega rozpoczęciu procesów fermentacyjnych i wydobywa z nich  pełnię smaku. Następnie skręca się je i sortuje. Pijąc regularnie zieloną herbatę, dostarczamy organizmowi wiele cennych witamin i składników mineralnych. Największe znaczenie mają witamina A, B1, B2, C, E i K, a spośród mikroelementów fluor, wapń, potas, żelazo, cynk i sód. Herbata to także doskonałe źródło teiny, czyli herbacianego odpowiednika kofeiny zawartej w kawie. Obie te substancje mają działanie pobudzające, dodają energii. Korzystnie wpływa na koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł.
Poza tym, przeciwdziała przewlekłym schorzeniom, opóźnia proces starzenia się organizmu i wykazuje właściwości antynowotworowe, przeciwdziałając rakowi żołądka, trzustki, jelita grubego, piersi oraz płuc.  Zielona herbata redukuje wysokie ciśnienie krwi, poprawiając przy tym krążenie, co z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca. Obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu pomaga uniknąć zawału serca i miażdżycy tętnic oraz zakrzepów i udaru mózgu. Normuje poziom cukru we krwi, Napar z zielonej herbaty pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu wspomaga trawienie i usuwa uczucie pełności, na przykład po ciężkostrawnym posiłku. Dodatkowo przyspiesza działanie metabolizmu i suwa zbędne produkty przemiany materii. Dzięki wysokiej zawartości fluoru odświeża oddech, wzmacnia zęby i chroni je przed próchnicą.



3. Świeże soki owocowe i warzywne - Źródło składników odżywczych - przede wszystkim witamin, soli mineralnych, kwasów organicznych, enzymów i błonnika pokarmowego. Bogactwo witaminy C - podnosi odporność na infekcje i wzmacnia organizm, jako silny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki, opóźnia proces starzenia oraz chroni przed rozwojem licznych chorób, w tym schorzeń układu krążenia i nowotworów. Zawierają składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, potas, które regulują zawartość wody w organizmie, redukują stres, zapewniają prawidłową pracę mięśni i nerwów. Kwasy owocowe neutralizują toksyny zawarte w wysoko przetworzonej żywności. Soki dostarczają także enzymów, które wspomagają układ trawienny, uczestnicząc w przetwarzaniu spożytego pokarmu.(mowa tu jedynie o sokach wyciśniętych ze świeżych owoców ;)).




4. Cynamon i kurkuma - cynamon dodaje energii i witalności, jest świetnym źródłem żelaza, wapnia i magnezu. Stymuluje trawienie, dostarcza błonnika pokarmowego, zapobiega nadkwaśności i działa przeciwbiegunkowo. Zaledwie pół łyżeczki cynamonu dziennie może obniżyć poziom cholesterolu, a także pomóc w regulowaniu poziomu cukru we krwi.
Cynamon nadaje się do potraw zarówno słodkich jak i słonych.
Kurkuma jest jednym z najsilniejszych naturalnych środków przeciwzapalnych, przyspiesza proces gojenia ran. Ma działanie przeciwnowotworowe, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Łagodzi niestrawność, wzmaga produkcję kwasów żółciowych, wspomaga pracę wątroby i mechanizmy trawienne. Zawarta w niej kurkumina ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne.
Należy dodawać jej w niewielkich ilościach.



5. Gorzka czekolada - należy jeść ją z umiarem ;)! Gorzka czekolada w połączeniu z zieloną herbatą zapewnia nam dobry humor na cały dzień ;) . Gorzka czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale także składniki mineralne, witaminy, oraz inne korzystne substancje dla naszego zdrowia. Zawiera ona dużo magnezu- pierwiastka wpływającego na prawidłową pracę mięśni, wspomagającego funkcjonowanie układu nerwowego oraz biorącego  udział w budowie kości i przemianie węglowodanów. Gdy jesteś zmęczona, rozdrażniona lub zestresowana, sięgnij po kilka kostek gorzkiej czekolady. Alkaloidy - kofeina i teobromina - zwiększą Twoją czujność i dodadzą energii. Spożycie czekolady powoduje wzrost poziomu neuroprzekaźników takich jak serotonina i endorfiny, które poprawiają nastrój, potęgują odczuwanie przyjemności oraz przeciwdziałają depresji. Czekolada łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Zmniejsza podrażnienia gardła, a w konsekwencji przyczynia się do ustąpienia kaszlu. Zawartość kakao w gorzkiej czekoladzie powinna być jak największa. Unikajcie czekolad nadziewanych - mają zbyt wysoką zawartość cukru.




6. Jajka - są bogatym naturalnym źródłem wielu substancji odżywczych. Dostarczają łatwo przyswajalnego przez organizm białka o najwyższej wartości biologicznej. Żółtka jaj zawierają tłuszcz łatwy do strawienia, ale niestety także zawierający dużą ilość cholesterolu. Jajka są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A,D,E,K oraz witamin z grupy B. Poza tym, zawarta w żółtku luteina chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem, poprawia widzenie i zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Lecytyna usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację. Jedno średnie jajko zawiera siedemdziesiąt osiem kalorii. Wzbogacenie diety w białko jaja przyczynia się do ustabilizowania poziomu cukru we krwi, co powoduje dłuższe utrzymywanie się uczucia sytości. Oznacza to, że włączenie jaj do diety może wspomóc odchudzanie u jednocześnie dostarczyć organizmowi białko.




7. Płatki owsiane - płatki owsiane możesz łączyć ze wszystkim. Z owocami, warzywami, orzechami a przy tym jeść na słodko, na ostro, na wodzie lub mleku. Kombinacji jest wiele. Płatki owsiane zapewniają sprawne myślenie i przypływ sił fizycznych. Znajdziemy w nich wiele witamin, m.in żelazo zapobiegające anemii, magnez wspomagający układ nerwowy, cynk chroniący przed problemami skórnymi oraz potas wspomagający mięśnie. Ten produkt zawiera dużo błonnika pokarmowego, co sprawia że uczucie sytości trwa dłużej. Reguluje proces trawienia i wypróżniania oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Ma mało kalorii, a dzięki błonnikowi wypełnia żołądek, na długo likwidując uczucie głodu, ponadto doskonale usprawnia pracę jelit.



Na dzisiaj to tyle , jutro napiszę o pozostałych produktach, których jeszcze trochę jest ;)

:*

7 komentarzy:

  1. Wszystkie rzeczy które wymieniłaś na stałe goszczą u mnie, no może bez kurkumy, nigdy nie używałam jej w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to bardzo dobrze ;), jutro dodam kolejną część wartościowych produktów ;)

      Usuń
  2. Świetny post! Dużo ciekawych i przydatnych informacji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z wszystkimi propozycjami się zgadzam :) Herbaty zielone i białe uwielbiam, dlatego piję je codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zieloną herbatę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cynamon uwielbiam ♥ Kurkumy nie cierpię ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świeże soki owocowe - mniam :3

    OdpowiedzUsuń